Detekcija in odprava napak

Da bo klimatska naprava kar najbolje služila, je pomembna njena pravilna uporaba in vzdrževanje. Nepravilna uporaba klimatske naprave močno zniža njeno učinkovitost in slabo vpliva na zdravje. Najpogostejše napake, zaradi katerih pride do nepravilnega delovanja in krajše življenske dobe naprave so:

  • neredno vzdrževanje
  • nepravilen položaj klimatske naprave
  • neustrezna temperatura
  • prevelike temperaturne razlike
  • neustrezna kapaciteta klimatske naprave
  • nestrokovna montaža.

Ko pride do nepravilnega delovanja klimatske naprave (slabo piha, ne hladi, ne greje…), je potrebno tako kot pri vseh tehničnih napravah, najprej odkriti vzrok nedelovanja. Če je napaka tehnične narave, ponavadi notranja enota izpiše kodo napake, po katerih se naši serviserji ravnajo pri odpravljanju napak. Če napaka ni izpisana na notranji enoti in klimatska naprava ne deluje pravilno, obstajajo sredstva za detekcijo-odkrivanje napak. Velikokrat pride do tega zaradi nestrokovne montaže same naprave.

Pri uhajanju plina (zaradi nestrokovne montaže ali lukenj v inštalaciji), serviserji uporabljajo EXTREME ULTRA ali COOL-SHOT ULTRA.

COOL-SHOT ULTRA je sintetični katalizator, ki izboljšuje učinkovitost klimatskih in hladilnih sistemov, zmanjšuje porabo energije in emisije CO2, ter odstrani vse oljne usedline v sistemu. Hkrati pa deluje tudi kot barvilo, da se lahko odkrije mesto uhajanja plina.

EXTREME ULTRA je ultimativna tesnilna masa, ki zazna mesto uhajanja plina v hladilnem sistemu AC/R in zatesni odprtine do 0.3 mm. Poišče puščanje hladilnega plina in jih trajno zapečati, ne da bi reagirala na vlago in kisik. EXTREME ULTRA je raztopina brez polimerov.

External je tesnilna masa, ki se uporablja na zunanjih stenah cevi. V sistemih za hlajenje in klimatizacijo zatesni do 5 mm velike odprtine. Odporen je na temperaturne spremembe – območje od -100 ° C do + 270 ° C in se lahko uporablja na strani visokega in nizkega tlaka (vroče ali hladno).