Toplotne črpalke

Ogrevanje s toplotno črpalko, predstavlja okolju prijazno in energetsko učinkovit način ogrevanja.

Toplotna črpalka je ogrevalna naprava, ki koristi obnovljive vire energije tako, da koristi energijo, ki se je akumulirala v zraku, zemlji ali vodi. Med drugim toplotna črpalka izkoristi 75 % potrebne energije iz okolja in samo 25 % iz električnega omrežja ter s tem zmanjšuje emisije ogljikovega dioksida (CO2) kar do 60 %, v primerjavi s klasičnimi viri ogrevanja. Na ta način vidno prihranite pri stroških ogrevanja, poleg tega uporabljate okolju prijazno tehnologijo.

Toplotna črpalka deluje na podoben princip kot hladilnik. Pri hladilniku se tekoče snovi uparijo zaradi prejete toplotne energije iz okolice in to energijo med utekočinjanjem (kondenzacijo) oddajajo na želenem mestu. Toplotna črpalka deluje v drugo smer: od okolice sprejema toplotno energijo in jo oddaja v ogrevanih prostorih, pri čemer izkorišča naravni toplotni zbiralnik okolja. Kot energetski viri se lahko uporabljajo talna in površinska voda, zemeljska toplota, sončna energija in zunanji zrak. Sistem sestavljajo štiri enote: uparjalnik, kompresor, kondenzator in dušilnik. Toplotna energija se prenaša s hladilnim sredstvom. Hladilno sredstvo v uparjalniku sprejema toplotno energijo in izpareva. Para se v kompresorju stisne (komprimira), zaradi česar se močno ogreje. Ta vroča para prenaša toplotno energijo v kondenzatorju na grelno vodo in se utekočinja. V dušilniku se hladilno sredstvo razširi (tlak se zniža na začetnega, od tam gre v uparjalnik in krožni) proces se ponovi.

Toplotna črpalka vedno premika toplotno energijo v nasprotno smer od začetne temperature, vendar je toplotna črpalka, ki ohranja toploto klimatiziranega prostora lahko uporabljena bodisi za hlajenje ali ogrevanje, odvisno od tega ali je okolica (prostor) hladnejši ali toplejši od klimatiziranega prostora. Med delovanjem toplotne črpalke, se nekaj toplotne energije pretvori v neko drugo obliko energije, preden se pojavi kot toplotna energija na sprejemniku toplote. Toplotna črpalka uporablja mehansko delo ali kak drug način termodinamičnega dela, da doseže zastavljen prenos toplotne energije iz vira k sprejemniku toplote.  Ker pa je učinek naprave pri gibanju toplotne energije enak kakor, da toplota teče (čeprav v nasprotno smer glede na temperaturne razlike), so “toplotno črpalko” poimenovali po analogiji.

Zakaj izbrati toplotno črpalko za ogrevanje?

  • Stroškovna učinkovitost ( stroški ogrevanja s toplotno črpalko so med najnižjimi izmed vseh energentov in predstavljajo enega izmed odločilnih razlogov za njen nakup).
  • Maksimalno udobje (z izbiro toplotne črpalke ne potrebujete velike kurilnice, dimnika in skladišča za drva, olje, . Naprava deluje tiho . Toplotna črpalka ne potrebuje vzdrževanja, čiščenja, nalaganja kurišča in praktično opravlja delo namesto vas. Je zelo enostaven in zanesljiv vir energije za vsak dom).
  • Okolju najbolj prijazna tehnologija ( z vgradnjo sistema ogrevanja na obnovljivi vir energije, kot je toplotna črpalka, pripomorete k zmanjšanju vpliva na okolje).

Kateri toplotni vir izbrati?

Najbolj poznan toplotni vir je energija zunanjega zraka in v zvezi s tem toplotne črpalke (zrak/voda). Vendar so na voljo še drugi obnovljivi viri energije, ki imajo povprečno letno temperaturo višjo in s tem omogočajo tudi delovanje bolj učinkovitih toplotnih črpalk. To sta predvsem toplotna vira: energija shranjena v podtalnici (voda/voda) in v zemlji (zemlja/voda).

Izbirate lahko med priznanimi znamkami, ki so prisotne na slovenskem trgu. V večjem delu Slovenije pa pridobite lahko tudi subvencije s čimer se vračilna doba investicije zmanjša za nekaj let.